Coronavirussen - allemaal familie
Coronavirussen – allemaal familie
Als er op tv, in de krant of online over 'het coronavirus' wordt gesproken, dan gaat het over het virus dat de ziekte COVID-19 (ook gewoon 'corona' genoemd) veroorzaakt.
Maar wist je dat er veel meer coronavirussen bestaan dan alleen dit COVID-19-virus? En dat deze al (veel) eerder ontdekt zijn dan in 2019?
Al in 1966
Al in 1966
Vóór 1966 stonden coronavirussen bekend als ‘ongekarakteriseerde menselijke ademhalingsvirussen’. Maar in dat jaar werden ze voor het eerst geïdentificeerd en beschreven en kreeg deze groep virussen haar eigen naam.
Deze naam danken ze aan de krans of kroon (corona) rond de virusdeeltjes. Deze corona is onder de microscoop goed te zien.
Van snotneus tot moeilijk ademhalen
Van snotneus tot moeilijk ademhalen
Coronavirussen veroorzaken over het algemeen allemaal klachten aan de longen en luchtwegen. Dit doen ze bij meerdere diersoorten, waaronder vogels en zoogdieren.
Bij de mens zijn de klachten meestal niet erger dan een verkoudheid, maar er bestaan ook coronavirussen die ernstigere klachten veroorzaken. Denk daarbij aan ademhalingsproblemen, waaraan patiënten ook kunnen overlijden.
SARS
SARS
Een voorbeeld van zo’n coronavirus dat ernstige klachten teweegbrengt, is het SARS-coronavirus. Dit virus werd voor het eerst in 2002 in China ontdekt.
Officieel is de naam van dit virus SARS-CoV waarbij CoV voor CoronaVirus staat.
De naam van het virus zegt het al: het veroorzaakt SARS. En SARS is een afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome, oftewel ernstig, acuut ademhalingssyndroom. Patiënten met SARS ontwikkelen een longontsteking die levensbedreigend is.
Sinds de grootschalige epidemie van SARS in China is de ziekte niet meer vastgesteld, behalve in een paar gevallen waarbij er sprake was van besmetting in of via een laboratorium.
MERS
MERS
Een tweede voorbeeld van een coronavirus waarvan je erg ziek kunt worden, werd voor het eerst aangetroffen in september 2012 in het Midden-Oosten.
Vandaar ook dat de naam van de ziekte MERS (Middle East Respiratory Syndrome = Midden-Oosten ademhalingssyndroom) is en die van het bijbehorende virus MERS-CoV.
Omdat patiënten met MERS last hebben van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen, worden ze vaak in een ziekenhuis opgenomen. De ziekteverschijnselen kunnen ernstig en levensbedreigend zijn, vooral bij mensen die al andere gezondheidsproblemen hebben.
In tegenstelling tot het SARS-virus wordt het MERS-virus ook nu nog aangetroffen – en steeds in het Midden-Oosten. Ook dromedarissen blijken het virus bij zich te kunnen dragen en men vermoedt dat zij het virus op mensen overdragen. Maar hoe het virus bij de mens terechtkomt en of dromedarissen daarin ook echt een rol spelen, wordt nog steeds onderzocht.
COVID-19
COVID-19
En dan komen we tot slot toch uit bij het coronavirus dat wij allemaal zo goed hebben leren kennen, omdat het sinds 2019 de wereld rondwaart!
Hoewel het officieel SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus nummer 2) heet, noemen wij het in de volksmond ‘het coronavirus’.
De ziekte die het veroorzaakt heet COVID-19 en ook dat staat natuurlijk, net als SARS en MERS, voor een hele mondvol. Het is een afkorting van Corona Virus Disease 2019. COVID-19 werd voor het eerst in Wuhan in China in december 2019 vastgesteld.
Anders dan SARS en MERS verspreidde COVID-19 zich daarna wereldwijd razendsnel.
Ook van COVID-19 kun je behoorlijk ziek worden, maar hoe ziek verschilt per persoon. De een krijgt de ziekte wel, maar heeft niet of nauwelijks klachten. Een ander wordt er snipverkouden van en hoest flink, terwijl weer andere patiënten ademhalingsproblemen krijgen en soms zelfs overlijden.
Veel Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd en zo’n vaccinatie beschermt tegen (ernstig) ziek worden.
Maar we zijn nog lang niet van COVID-19 af!
Verwacht wordt dat COVID-19 in de toekomst, net als de gewone griep, regelmatig de kop op zal steken.
Bronnen
Bronnen
nl.wikipedia.org/wiki/Coronavirussen
nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19
rivm.nl/coronavirus ; op rivm.nl vind je ook actuele informatie en adviezen met betrekking tot COVID-19.
nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19
rivm.nl/coronavirus ; op rivm.nl vind je ook actuele informatie en adviezen met betrekking tot COVID-19.
Afbeelding van Masum Ali via Pixabay