'Beetgenomen'
door een teek

Ziekte van Lyme: ‘Beetgenomen’ door een teek


Anders dan bovenstaande titel misschien doet vermoeden, is het bepaald geen pretje om ‘beetgenomen’ te worden door een teek! Tenminste niet als die teek de nare bacterie bij zich draagt die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Deze ziekte haalt zeker elk jaar in de zomer wel een keer het nieuws, maar hoe loop je de ziekte van Lyme eigenlijk op en wat voor ziekteverschijnselen krijg je ervan?


De boosdoener: een bacterie

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam Borrelia burgdorferi, vernoemd naar haar ontdekker Willy Burgdorfer. Bepaalde dieren, zoals onder andere muizen en vogels, kunnen deze bacterie bij zich dragen.
Teken bijten dergelijke dieren en kunnen door bloed bij hen te zuigen op hun beurt de bacterie óók krijgen en er dus besmet mee raken.
Niet alle teken zijn besmet, maar een op de vijf teken is dat wél!


‘Beetgenomen’

Als jij vervolgens op jouw beurt tijdens bijvoorbeeld een boswandeling door zo’n besmette teek wordt gebeten en hij bij jou bloed zuigt, dan kan de teek de ziekteveroorzakende bacterie op jou overdragen.


Besmet?

Wat merk je er nou van als je door zo’n besmette teek gebeten bent – wat zijn de ziekteverschijnselen?
Dat varieert nogal, want niet iedereen krijgt dezelfde klachten.

Je kunt tot drie maanden (!) na de beet een huidverkleuring krijgen. Dit kan in de vorm van een ring zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook een egaal gekleurde vlek zijn.
Koorts en spier- en gewrichtspijn komen eveneens voor in de eerste weken na een tekenbeet.

Soms krijgen mensen vlak na de besmetting hart-, zenuw-, huid- of gewrichtsklachten. Zulke klachten kunnen ook in een later stadium van besmetting voorkomen, als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet met antibiotica behandeld zijn.


Geen pretje

Natuurlijk is geen enkele infectie of ziekte een pretje. Denk maar eens aan het coronavirus: daarvan ondervinden we nog steeds de gevolgen! En jaarlijks worden veel mensen ook behoorlijk ziek van een ‘gewoon’ griepvirus.

Maar wat de ziekte van Lyme lastig maakt, is dat het niet makkelijk vast te stellen is of je de ziekte hébt. Vaak heb je het ook niet in de gaten dat je door een teek bent gebeten. Daarnaast merk je niet altijd dat je besmet bent, omdat de verschijnselen nogal uiteenlopend zijn en ook door andere ziektes veroorzaakt kunnen worden.

De ziekte van Lyme kan zowel in een vroeg als laat stadium behandeld worden met antibiotica, maar bij latere ontdekking van de ziekte kan je lichaam al wel schade hebben opgelopen door de infectie.

Elk jaar worden meer dan 1 miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek. Daarvan krijgen 2 op de 100, ongeveer 27.000, de ziekte van Lyme. Van die 27.000 houden daar zo'n 1000 tot 2500 langdurige klachten aan over.


'Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen'

Het is dus zaak om alert te zijn op tekenbeten! Niet voor niets wordt geadviseerd om na elk uitstapje ‘in het groen’ - of dit nou een bos, een stadspark of je eigen tuin(!) is - even te checken of je gebeten bent.


Bron

rivm.nl; op deze site vind je uitgebreide informatie over teken en de ziekte van Lyme.

Afbeelding van Erik Karits via Pixabay.